Výzva
19. lekce
Jednotlivá jídla dne
-
Snídaně
-
základní pokrm v celém dni – nevynechávejte ani neoddalujte
-
nastartuje metabolismus a doplní chybějící energii po noci, tedy době, kdy bylorganismus „o hladu“
-
snídaně podpoří metabolismus a během dne zabráníte tvorbě do tukových zásob
-
vynechávání snídaně vede k nadváze, zpomalení metabolismu, chutím na sladké,přejídání
-
Čas snídaně - co nejdříve po vstávání (nejlépe 6.30-8.30h)
-
během noci dochází k poklesu krevního cukru a při oddalování snídaně se mohou dostavit pocity únavy, bolest hlavy i malátnost
-
- Porce - snídaně tvoří 20-25% denního energetického příjmu, malou porcí snídaně toto množství energie nepřijmete a metabolismus se bude zpomalovat.
- Výběr potravin:
- sacharidy s nízkým glykemickým indexem
- celozrnné pečivo, obilné výrobky, ovesné kaše
- ovoce, zelenina
- NE potraviny s vysokým glykemickým indexem,potraviny s přidaným cukrem, extrudované potraviny, knäckebroty, spékané müsli, cornflakes, sladké cereálie, kynuté pečivo
- Teplé snídaně - Teplota snídaně příznivě podpoří metabolismus. Studená jídla a potraviny (např. studený jogurt) po ránu oslabují činnost sleziny, která je důležitá pro imunitní funkce i rychlost metabolismu. Existují také záhřevné potraviny jako například jáhly, pohanka, skořice, zázvor, vyhýbejte se hotovým ovesným kaším s přidaným cukrem
-
- Svačiny
- jsou důležité pro udržení stabilního cukru v krvi
- vynechání svačin vede ke zpomalení metabolismu, hladu a chutí
- Výběr potravin
- dopoledne – převažují sacharidy (celozrnné pečivo, ovoce)
- odpoledne – převažují bílkoviny (mléčné výrobky, pomazánky, zelenina, kvalitní šunka nebo sójové produkty)
- Oběd
- patří do hlavních jídel a tvoří nejvyšší podíl energie
- vždy mají být součástí oběda složené sacharidy (rýže, těstoviny, brambory, kuskus, celá obilná zrna...), bílkoviny (drůbež, ryby, maso, luštěniny, tofu, tvaroh,...), malé množství tuku a samozřejmě zeleninu, pokud není pokrm sladký.
- Příprava - co nejlépe doma (kontrola výběru, množství, složení i kvality jídla)
- Chutě na sladké po obědě – přirozené (napijte se a nechte odeznít, většinou jde o návyk)
- Obědy v restauracích - vybírejte pokrm podobný jako v sestaveném jídelníčku
- NE smažená a tučná jídla (sýr, slanina, šunka, smetana, omáčky...), zálivky, knedlíky, hranolky, bílé pečivo, pizza
- Večeře
- poslední velké jídlo
- pokrm bohatý na bílkoviny a zeleninu, nikoliv na sacharidy
- množství sacharidů je snížené, ale nevynechávejte je
- převažují dietní bílkoviny bez obsahu tuků
- Čas večeře - nejlépe v rozmezí 17-18.30 h
- Pozdní večeře - přijatá energie bývá uložena do tukových zásob, dochází k narušení biorytmů, regeneraci organismu, zátěž pro zažívání, nedostatečná chuť na snídani
- 2. večeře
- zařazuje se podle potřeby (v případě hladu, pokud jdeme spát nebo po cvičení)
- 2. večeři můžete vytvořit tak, že večeři rozdělíte na 2 porce
- Zásady 2. večeře:
- má nízkou kalorickou hodnotu (cca 5% denní energetické hodnoty)
- jezte potraviny s nízkým obsahem sacharidů a tuků (do 3%)
- potraviny s vysokým obsahem vody a vlákniny
- čas: mezi 19-20 h, nejpozději 2-3 hodiny před spaním
-
Výběr potravin - bílkoviny s nízkým obsahem tuku a sacharidů, zelenina s nízkým obsahem sacharidů (syrová, dušená) NE sladkosti, pečivo, tučné pokrmy, ovoce.