Výzva
2. lekce
Mám spočítaný kalorický výdej a co dál?
- Příjem kJ by měl být asi o 3000 kJ menší než výdej.
- Takže pokud vám vyšel výdej za den 10 tis. kJ, tak příjem by měl být 7000 kJ.
- Pokud neznáte a nechcete řešit kolik mají jednotlivé potraviny kJ, pak nejjednodušší je zapisovat si potraviny do kalorických tabulek https://www.kaloricketabulky.cz/. Je k dispozici také jako aplikace do telefonu.
- Určitě si vše pište. Jakkoliv vám to vyhovuje. Alespoň týden. Určitě vás překvapí rozdíl mezi příjmem a výdejem. Často se setkávám s tím, že klienti jedí hodně málo. Rozdíl je například 5000 kJ a to si tělo vše uloží a nic nepustí - proto je třeba dodržet kalorický deficit 3000 kJ.
- Kalorické tabulky hlídají i makroživny - vypočítají příjem bílkovin, sacharidů, tuků a další podle zadaných hodnot. Pokud se tomuto tématu chcete více věnovat, pak doporučuji knížku Co vám výživoví poradci neříkají.
Jak pracovat s jídelníčkem
-
1) 1 list jídelníčku = 1 den
2) Dny v jídelníčku na sebe nemusí navazovat
3) V daném dni nelze jíst pokrmy z jiného dne (např. záměna svačiny za jinou)
4) Množství potravin je uvedeno v syrovém stavu (není-li uvedeno jinak). Gramáže ovoce azeleniny v jídelníčku jsou bez slupek (kiwi, mandarinky,...), jadřinců a vnitřních částí (jablko,
papriky,...)
5) Postupy receptů a použité koření slouží pro inspiraci, lze upravit podle sebe
6) Ke správnému odměřování potravin je nezbytná digitální kuchyňská váha
7) Semínka = dýňová, slunečnicová, sezamová, lněná, konopná
8) Ořechy = mandle, lískové, vlašské, piniové, kešu
9) Čerstvá zelenina = rajčata, ředkvičky, kedlubna, kysané zelí, šťáva z mrkve, cuketa,...V případě jiné zeleniny je potřeba upravit množství:
okurky, papriky - zvýšit o 25% hmotnosti, listové saláty až o 50% hmotnosti
mrkev, lilek - snížit 50% množství hmotnosti
kukuřice, hrášek - snížit 60-70% hmotnosti
10) Při jakémkoliv nedodržení jídelníčku si tyto změny zapisujte (důležité pro zpětnou kontrolu)
11) Optimální čas oběda je mezi 11:00-13:00, večeře nejpozději v 18:30!
12) Doporučená pohybová aktivita je pro hubnutí nezbytná
13) Nezapomínejte dodržovat pitný režim (pijte průběžně, nikoliv nárazově)
14) Jídelníčky jsou psány velmi přesně a jakékoliv nedodržování gramáží, nesprávné záměny potravin za jiné a další nedodržení pokynů nemusí vést k požadovaným výsledkům
15) Pokud vstanete později, snězte snídani a poté lze navázat na oběd (svačinu vynechat). Pokud pocítíte večer hlad kvůli vynechané svačině, tak ji do jídelníčku dopoledne zařazujte. - Pro dlouhodobé zrychlení metabolismu je vhodné rozdělit pokrmy v jídelníčku na více porcí za den (5-10x).
- Pokrmy v jídelníčku tedy nemusíte jíst najednou a lze je rozdělit.
- Pravidelné stravování po menších dávkách pomůže urychlit metabolismus, regulovat hmotnost, množství tukové tkáně a rozvíjet svalovou hmotu.
- Pro váhové změny a udržení cílové hmotnosti je potřeba jíst v pravidelných intervalech. Mezi pokrmy by měl být rozestup maximálně 2-3 hodiny.
-
Vyváženost jídelníčku
-
energie: do 15 h přijmout cca 70% celkové denní energie
-
živiny: dopoledne převažují sacharidy a tuky, odpoledne bílkoviny
-
ovoce, zelenina: snažte se zařadit do každého pokrmu
-
- Vyvážené stravování dokáže:
- odbourat nadbytečné stravování v odpoledních a večerních hodinách o odstranit pocity hladu během dne
- zmírnit chutě na sladké/slané
- zrychlit metabolismus
- podpořit redukci tuků i nabírání svalové hmoty