Výzva

19. lekce

Jednotlivá jídla dne

 

  • Snídaně

    • základní pokrm v celém dni – nevynechávejte ani neoddalujte

    • nastartuje metabolismus a doplní chybějící energii po noci, tedy době, kdy bylorganismus „o hladu“

    • snídaně podpoří metabolismus a během dne zabráníte tvorbě do tukových zásob

    • vynechávání snídaně vede k nadváze, zpomalení metabolismu, chutím na sladké,přejídání

    • Čas snídaně - co nejdříve po vstávání (nejlépe 6.30-8.30h)

      • během noci dochází k poklesu krevního cukru a při oddalování snídaně se mohou dostavit pocity únavy, bolest hlavy i malátnost

    • Porce - snídaně tvoří 20-25% denního energetického příjmu, malou porcí snídaně toto množství energie nepřijmete a metabolismus se bude zpomalovat.
    • Výběr potravin:
      • sacharidy s nízkým glykemickým indexem
      • celozrnné pečivo, obilné výrobky, ovesné kaše
      • ovoce, zelenina
      • NE potraviny s vysokým glykemickým indexem,potraviny s přidaným cukrem, extrudované potraviny, knäckebroty, spékané müsli, cornflakes, sladké cereálie, kynuté pečivo
    • Teplé snídaně - Teplota snídaně příznivě podpoří metabolismus. Studená jídla a potraviny (např. studený jogurt) po ránu oslabují činnost sleziny, která je důležitá pro imunitní funkce i rychlost metabolismu. Existují také záhřevné potraviny jako například jáhly, pohanka, skořice, zázvor, vyhýbejte se hotovým ovesným kaším s přidaným cukrem
  • Svačiny
    • jsou důležité pro udržení stabilního cukru v krvi
    • vynechání svačin vede ke zpomalení metabolismu, hladu a chutí
    • Výběr potravin
      • dopoledne – převažují sacharidy (celozrnné pečivo, ovoce)
      • odpoledne – převažují bílkoviny (mléčné výrobky, pomazánky, zelenina, kvalitní šunka nebo sójové produkty) 
  • Oběd
    • patří do hlavních jídel a tvoří nejvyšší podíl energie
    • vždy mají být součástí oběda složené sacharidy (rýže, těstoviny, brambory, kuskus, celá obilná zrna...), bílkoviny (drůbež, ryby, maso, luštěniny, tofu, tvaroh,...), malé množství tuku a samozřejmě zeleninu, pokud není pokrm sladký.
    • Příprava - co nejlépe doma (kontrola výběru, množství, složení i kvality jídla)
    • Chutě na sladké po obědě – přirozené (napijte se a nechte odeznít, většinou jde o návyk)
    • Obědy v restauracích - vybírejte pokrm podobný jako v sestaveném jídelníčku
    • NE smažená a tučná jídla (sýr, slanina, šunka, smetana, omáčky...), zálivky, knedlíky, hranolky, bílé pečivo, pizza
  • Večeře
    • poslední velké jídlo
    • pokrm bohatý na bílkoviny a zeleninu, nikoliv na sacharidy
    • množství sacharidů je snížené, ale nevynechávejte je
    • převažují dietní bílkoviny bez obsahu tuků
    • Čas večeře - nejlépe v rozmezí 17-18.30 h
    • Pozdní večeře - přijatá energie bývá uložena do tukových zásob, dochází k narušení biorytmů, regeneraci organismu, zátěž pro zažívání, nedostatečná chuť na snídani 
  • 2. večeře
    • zařazuje se podle potřeby (v případě hladu, pokud jdeme spát nebo po cvičení)
    • 2. večeři můžete vytvořit tak, že večeři rozdělíte na 2 porce
    • Zásady 2. večeře:
      • má nízkou kalorickou hodnotu (cca 5% denní energetické hodnoty)
      • jezte potraviny s nízkým obsahem sacharidů a tuků (do 3%)
      • potraviny s vysokým obsahem vody a vlákniny
      • čas: mezi 19-20 h, nejpozději 2-3 hodiny před spaním
      • Výběr potravin - bílkoviny s nízkým obsahem tuku a sacharidů, zelenina s nízkým obsahem sacharidů (syrová, dušená) NE sladkosti, pečivo, tučné pokrmy, ovoce.

Pusťte se do 19. lekce: