Výzva
17. lekce
Přílohy a pečivo
- Přílohy
- Preferujte celozrnné výrobky z celozrnné mouky (z různých druhů obilnin), které mají lepší nutriční vlastnosti než produkty z bílé mouky, obsahují minerální látky a vlákninu.
- Dbejte na pestrost příloh (celozrnné těstoviny a kuskus, rýže natural), celá obilná zrna, bulgur, amarant, jáhly, pohanka, quinoa, teff
-
Pečivo
-
vybírejte celozrnné (vláknina, vitamíny, minerály)
-
kupujte balené druhy pečiva (kvůli složení pečiva)
-
1. místo ve složení = potravina s největším zastoupením (celozrnný žitný šrot, mouka celozrnná pšeničná, žitná, špaldová)
-
vhodné také některé celozrnné směsi na pečení s obsahem žitné mouky
-
pozor na tučnost pečiva, do kterého se přidávají semínka a ořechy, rostlinné oleje, máslo nebo – ideálně do 2-3 % tuků/100 g
-
- Pokud ještě nemáte můj recept na domácí chléb: