Výzva
15. lekce
Vláknina
-
Denně byste měli přijmout 20-30 g vlákniny - snižuje cholesterol a tuky v krvi, je prevencí rakoviny střev a zažívacích potíží.
-
Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou:
-
rozpustná (např. pektin v jablku) absorbuje vodu a je schopná bobtnat >> pocit nasycení o působí příznivě na metabolismus cukrů a tuků
-
nerozpustná – hrubá (např. celulóza v ovesných vločkách) čistí střevní sliznice, snižuj hladinu cukru v krvi, zrychluje peristaltiku
-
- Mezi zdroje vlákniny patří:
- zelenina, ovoce, plané rostliny, mořské řasy, houby
- obilné otruby (pšeničné, žitné, ovesné,...), obilné klíčky
- pro snížení cholesterolu a při zažívacích potížích - konopná vláknina