Výzva

15. lekce

Vláknina

 

  • Denně byste měli přijmout 20-30 g vlákniny - snižuje cholesterol a tuky v krvi, je prevencí rakoviny střev a zažívacích potíží.

  • Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou:

    • rozpustná (např. pektin v jablku) absorbuje vodu a je schopná bobtnat >> pocit nasycení o působí příznivě na metabolismus cukrů a tuků

    • nerozpustná – hrubá (např. celulóza v ovesných vločkách) čistí střevní sliznice, snižuj hladinu cukru v krvi, zrychluje peristaltiku

  • Mezi zdroje vlákniny patří:
    • zelenina, ovoce, plané rostliny, mořské řasy, houby
    • obilné otruby (pšeničné, žitné, ovesné,...), obilné klíčky
    • pro snížení cholesterolu a při zažívacích potížích - konopná vláknina 

Pusťte se do 15. lekce: