Výzva

12. lekce

Tuky

  • vhodné tuky
    • ryby, rybí olej, ořechy, semínka, avokádo, olivový olej
  • nejvhodnější olej
    • kokosový a řepkový
  • omega 3
    • obshují ho -  ryby, lněný a řepokvý olej, vlaššké ořechy, mandle, tofu
    • jde o označení skupiny nenasycených mastných kyselin (součást tuků), které jsou prospěšné našemu zdraví
    • nejvíce je potřebujeme pro udržení správného stavu srdce, krevního tlaku, mozku a zraku 
    • důležité také pro těhotné a kojící ženy – pro správný vývoj mozku a zraku plodu i kojeného dítěte
    • pro lidský organizmus jsou nezbytné, sám si je přitom nedokáže vytvořit – proto je nutné omega 3 doplňovat potravou nebo pomocí doplňků stravy
    • má také výborné účinky na pleť
    •  
  • Rostlinné oleje – v jídelníčku by měly převažovat nad živočišnými tuky
  • vhodný je rozprašovač na olej (použijete tak minimální množství tuku) o při krátkém restování přidejte k oleji vodu, aby se nepřepaloval
  • Ořechy, semínka – zařazujte do jídelníčku každý den, jelikož jsou bohatým zdrojem tzv. zdravých tuků, kvalitních bílkovin, minerálů a antioxidantů. Jezte je střídmě, v malém množství, obsahují více než 50 % tuků, které se podílí na vzniku obezity.
  • Máslo – používejte omezeně a pouze na studenou kuchyni
  • Margaríny – nahraďte je za přírodní, neupravované rostlinné oleje 

 

Pusťte se do 12. lekce: