Výzva
12. lekce
Tuky
- vhodné tuky
- ryby, rybí olej, ořechy, semínka, avokádo, olivový olej
- nejvhodnější olej
- kokosový a řepkový
- omega 3
- obshují ho - ryby, lněný a řepokvý olej, vlaššké ořechy, mandle, tofu
- jde o označení skupiny nenasycených mastných kyselin (součást tuků), které jsou prospěšné našemu zdraví
- nejvíce je potřebujeme pro udržení správného stavu srdce, krevního tlaku, mozku a zraku
- důležité také pro těhotné a kojící ženy – pro správný vývoj mozku a zraku plodu i kojeného dítěte
- pro lidský organizmus jsou nezbytné, sám si je přitom nedokáže vytvořit – proto je nutné omega 3 doplňovat potravou nebo pomocí doplňků stravy
- má také výborné účinky na pleť
- Rostlinné oleje – v jídelníčku by měly převažovat nad živočišnými tuky
- vhodný je rozprašovač na olej (použijete tak minimální množství tuku) o při krátkém restování přidejte k oleji vodu, aby se nepřepaloval
- Ořechy, semínka – zařazujte do jídelníčku každý den, jelikož jsou bohatým zdrojem tzv. zdravých tuků, kvalitních bílkovin, minerálů a antioxidantů. Jezte je střídmě, v malém množství, obsahují více než 50 % tuků, které se podílí na vzniku obezity.
- Máslo – používejte omezeně a pouze na studenou kuchyni
- Margaríny – nahraďte je za přírodní, neupravované rostlinné oleje